Rata comúna


RATA COMÚNA                                    català Rattus norvegicus
RATA PARDA                                         Castella BROWN RAT                                         Anglès

DESCRIPCIÓ:Rata comúna

L 17-26 cms (cua 15-22 cms). Pes 180-415 grs. Cua igual o més curta que el cap i cos junts. Cos allargat i orelles curtes. El pelatge és de color gris marronós i gris vermellós en els exemplars més vells. El ventre és gris o d’un blanc brut.

DISTRIBUCIÓ:

Sedentària. Paleàrtica. Europa i Asia. La manca d’humitat o d’aigua condiciona la seva presència. Es creu que va arribar a la península ibèrica el segle XIX.

HÀBITAT:

S’ha adaptat a una gran diversitat d’hàbitats, però necesita la presència humana i força humitat. Es troba en clavegueres, soterranis i forats del terra.

ALIMENTACIÓ:

Omnívora, fins i tot menja deixalles orgàniques. La seva activitat és, principalment, crepuscular.

REPRODUCCIÓ:

El cicle reproductor comença el mes de febrer i finalitza el mes d’octubre. Tenen de 6 a 8 gestacions al llarg de la seva vida. Cada gestació dona una mitjana de 11 a 14 individus, que viuran no més de 18 mesos.

LLOC D’OBSERVACIÓ:

Zones urbanes i també camps de fruiters, i fins i tot al bosc. La disminució d’aus rapinyaires com l’ALIGOT i els FALCONS afavoreixen el seu augment, per aixó és força important potenciar l’existència d’aquests ocells per reduir el nombre de rates.