Rata de camp


Rata de camp                            català Rattus rattus
Rata negra                                 Castella Black rat                                          Anglès

DESCRIPCIÓ:RATACAMP

L 17,6-21 cms (cua 18-24 cms). Pes 135-240 grs. Cua més llarga que el cap i cos junts. Cos allargat, ulls negres i orelles grans. El pelatge té una coloració molt variable. Les parts superiors són de color negre, gris o gris vermellós. El ventre és gris clar o blanc brut.

DISTRIBUCIÓ:

Sedentària. Actualment és una espècie cosmopolita. Originàriament prové de l’Asia (India) i va ser introduïda a Europa fa molts segles.

HÀBITAT:

Associada a hàbitats humans. També viu en els boscos mediterranis amb abundant sotabosc. Desenvolupa l’activitat a la nit, encara que també se la pot veure de día.

ALIMENTACIÓ:

És bàsicament vegetariana, però també menja insectes (escarabats, formigues, papallones)

REPRODUCCIÓ:

El cicle reproductor comença el mes de febrer i finalitza el mes d’octubre. Tenen de 4 a 5 gestacions al llarg de la seva vida. Cada gestació dura de 21 a 23 dies i dona una mitjana de 6 a 7 individus.

LLOC D’OBSERVACIÓ:

És força nombrosa als camps d’hortalisses, als arrossars i a prop dels abocadors d’escombraries. La disminució d’aus rapinyaires com l’aligot i els falcons afavoreixen el seu augment, per aixó és força important potenciar l’existència d’aquest ocells per reduir el nombre de rates.