Botxí


Botxí                                            català Alcaudón real                                 Castella
Great grey shrike                      Anglès Antzandobi handia                        Basco

Descripció:BBotxí

Classificació:

Botxí    (Lanius meridionalis)   

Ordre Passeriformes; família Laniidae

Longitud:

24 cm

Envergadura:

28-34 cm

Identificació:

Mascle i femella tenen el mateix plomatge de color gris amb els extrems de les ales negres amb taques blanques. La subespècie ( o espècie, segons les guies ) “meridionalis” té el ventre de color taronja clar. El jove té el color gris un xic marronós o més brut. També es pot identificar pel seu gran cap i gruixut bec, la part superior és mes llarga i en forma de ganxo.

Distibució:

Resident a la península ibèrica i migrador al nord d’Europa, aquests darrers passen l´hivern al sud d’Europa o nord d’Àfrica.

Hàbitat:

Espais oberts, zones amb petis arbustos i arbres al voltant de camps de conreu. Gairebé sempre és ben visible, sobre branques i branquillons amb poca densitat de vegetació des d’on es llença per caçar els insectes en vol o al terra per capturar petits mamífers i llangardaixos.

Reproducció:

Acostuma a fer el niu en arbres fruiters, que és força gran i està folrat de plomes. Pon uns 5 ous, incubats durant 15 dies. En aquest període el mascle és força agressiu en defensa del niu de possibles depredadors. Després de 3 setmanes de néixer comencen a volar.

Alimentació:

Rata de camp, ratolíns, mussaranyes, llangardaixos i insectes com coleòpters, papallones. A l´hivern quan manquen els insectes i rèptils menja petits ocells. És característic el costum d’acumular menjar, punxant les seves captures en pinxos d’arbustos.

Lloc d’observació:

A les zones arbustives de la Serra de Galliners i Can Fonollet.


Per a més informació referent a aquesta espècie fer clic Aqui

 

Consulta Més Aus