Bruel


Bruel                                            català Reyezuelo listado                            Castella
Firecrest                                      Anglès Erregetxo bekainzuria                    Basco

Descripció:Bruel

Classificació

Bruel     (Regulus ignicapillus)

Ordre Passeriformes; família Sylviidae

Longitud:

9 cm

Envergadura:

13-16 cm.

Pes:

5 gr

Identificació:

És, juntament amb el seu parent el reietó, l’ocell més petit i de menys pes que podem trobar a Catalunya. Bec fi i allargat. És diferencia del reietó per que té una franja blanca amb dues negres al cap i el capell té un color taronja o vermell més intens. Molt inquiet, es belluga constament, de branca en branca, dins dels arbres fent un xic difícil la seva observació, tot i que és força confiat.

Distribució:

Resident a Catalunya, hivernant al sud de la península ibèrica. Els individus migradors es reprodueixen al centre i nord d’Europa, però no són presents als països escandinaus.

Hàbitat:

Boscos de fulla perenne, boscos mixtos, amb sotabosc força frondós, bardisses altes, especialment a la zona arbustiva. Viu en zones més baixes que el reietó que prefereix els arbres i les zones boscoses de mitja i alta muntanya.

Alimentació:

És practicament insectívor i molt actiu, en recerca continua d’aliment, saltant de branca en branca, on roman poc temps, capturant els petits insectes que troba al seu pas.

Reproducció:

Construeixen el niu a principis de maig. Pon de 7 a 11 ous que són incubats durant 15 díes. Tant el mascle com la femella alimenten els pollets. Deixen el niu uns 20 díes després de néixer.

Lloc d’observació:

A les parts baixes de les pinedes i de l’alzinar amb roure.


 

Per a més informació referent a aquesta espècie fer clic Aqui

Consulta Més Aus