Capsigrany


Capsigrany                        català Alcaudón común                         Castella
Woodchat Shrike             Anglès Anzantbidi Kaskagorria              Basco

Descripció:

ClassificacióCAPSIGRANY

Capsigrany  (Lanius senator)

Ordre Passeriformes; família Laniidae

Longitud:

17 cm

Envergadura:

26-28 cm

Identificació:

L’adult és distingueix pel caparró de color castanya, per la cara amb una gruixuda franja negra i per l’esquena negra amb franja blanca, molt visible quan vola. El mascle i la femella són molts semblants, però el jove és de color marronós amb escates a l’esquena. Bec ganxut.

Distribució

Migrador. Arriba al sud i centre d’Europa a finals de març, primer els mascles i després les famelles, ocupant preferentment les àrees de bosc mediterrani, i marxa cap a l’Àfrica a finals d’agost.

Hàbitat:

Arbredes, zones de conreu amb matoll i arbustos, fileres d’arbres al voltant de camps, alzinar oberts i esclarissat.

Alimentació:

Micromamífers com ratolins i mussaranyes; sargantanes i llangardaixos, amfibis, petits ocells i insectes. Guaita les seves captures des d’una branca o lloc enlairat, per llençar-se de sobté i rapidament sobre les seves víctimes. Acumula aliments, punxant-los en branquillons per menjar-ho més endevant.

Reproduccó:

Fa nius força grans, comparats amb la mida de l’ocell, amb branques eixutes i arrels. Pon de 2 a 7 ous que són incubats només per la femella durant 16 díes. Els pollets són alimentats tan pel mascle com per la femella i uns 30 díes després de néixer, els pollets deixen el niu.

Lloc d’ abservació:

Zones obertes amb arbustos de la Serra de Galliners i Can Fonollet


 

Per a més informació referent a aquesta espècie fer clic Aqui

Consulta Més Aus