Falciot negre


FALCIOT NEGRE                  català VENCEJO COMÚN                     Castella
SWIFT                                   Anglès SORBELTZ ARRUNTA                Basco

Descripció:FALCIOT

Clacificació:

FALCIOT NEGRE   (Apus apus)

Ordre Apodiformes; família Apodidae

Longitud:

16-17 cm

Envergadura:

45cm

Pes:

36-52 gr

Identificació:

Cos de color negre i ales molt llargues en forma de falç. Peus curts que no li permeten caminar, només es poden penjar de les parets i lleixes. Si cauen al terra, ja no poden reprendre el vol. Gran capacitar per volar, amb una velocitat mitjana de 70 kms/hora i una punta de 100 kms/hora.

Distribució:

Migradror. Arriba a Europa i Asia el mes d’abril i torna al sud d’Àfrica el mes de setembre, on passa l’hivern.

Habitat:

Es passen tota la seva vida a l’aire llevat de l’epoca de reproducció, on s’aturen per incubar o alimentar els polls. Ocupen àrees urbanes i rurals, especialment ciutats i pobles amb edificis vells on poden fer el niu. Dormen a l’aire a alçades entre 1000 i 2000 metres, on planejen mentre descansen.

Alimentació:

S’alimenten capturant a l’aire, obrint la boca mentre volen, el plancton aeri compost per insectes com dípters, himenòpters i coleòpters, i que formen grans masses a les ciutats, pobles i camps.

Reproducció:

Fa el niu en lleixes d’edificis vells i teules on construeix el niu amb Matèrials obtinguts en vol. Les copules es fan en vol. Pon de 2 a 3 ous que són incubats per la parella entre 18 i 20 dies. Els pollets comencen a volar un mes després de néixer.

Lloc d’observació:

A la primavera i l’ estiu és facil observar-ho volant per sobre el poble, a alçades més baixes que el ballester, espècie semblant, però més gran i amb el ventre blanc.


 

Per a més informació referent a aquesta espècie fer clic Aqui

Consulta Més Aus