Fredeluga


FREDELUGA                                    català AVEFRÍA                                 Castella
WHITE  TAILED LAPWING             Anglès Vanellus vanellus

Descripció:Fredeluga

Clacificació:

Ordre Charadriiformes; família Charadriidae

Longitud:

28-31 cm

Envergadura:

82-87 cm

Pes:

Pes 130-330 gr

Identificació:

Esquena de color verd metàlic amb tons purpures. El pit, capell i plomalls tenen un color verd fosc. Les galtes i el ventre són blancs. La femella té el coll blanc, mentre el del mascle és verd. El plomall també és més gran i llarg en el mascle.

Distribució:

Hivernant a la península ibèrica, es reprodueix al centre i nord d’Europa i centre d’Asia. El nom prové de la tradició que feia veure la seva presència com l’arribada de l’època del fred, del començament de l’hivern.

Hàbitat:

Aiguamolls, prats, pastures, camps, conreus. Àrees obertes amb vegetació baixa i escasos arbres i arbustos. És força gregària.

Alimentació:

Llombrius, insectes, aranyes, cargols, fins i tot granotes i peixos. Troba les seves captures per mitjans acústic, llavors, corre fins que les agafa amb el seu bec punxegut. Menja tan de dia com de nit.

Reproducció:

Fa colonies en zones obertes amb poca vegetació. El niu és un forat en el terra que ha fet el mascle, descobert, amb molta visibilitat. Pon uns 4 ous, incubats per la parella durant 27 dies. Els pollets deixen el niu unes 6 setmanes després d’haver nascut.

Lloc d’observacio:

Erms i prats de Can Poncic i dels voltants del polígons industrials del municipi, en pas migratori.


 

Per a més informació referent a aquesta espècie fer clic Aqui

Consulta Més Aus