Gafarró


GAFARRÓ                    català VERDECILLO                            Castella
SERIN                           Anglès TXIRRISKIL ARRUNTA             Basco

Descripció:GAFARRO

Clasificació:

GAFARRÓ    (Serinus serinus)

Ordre Passeriformes; família Fringillidae

Longitud:

11,5 cm

Envergadura:

20-23 cm

Identificació:

Dimorfisme sexual. El mascle té el cap i pit groc i la resta del cos marró amb ratlles negres. El carpó de color groc és força visible en vol. La femella es més marronosa amb tons grocs i ratlles negres al cap i ventre.

Distribució:

Sedentari al centre i sud d’Europa i nord d’Àfrca . Migrador al nord d’Europa. Darrerament s’ha expandit cap al nord i est d’Europa des de la seva àrea originària de la mediterrània.

Hàbitat:

Boscos mediterranis, camps, conreus i plantacions. Molt a prop de l’home, es troba en pobles i ambients rural, parcs i jardins privats (especialment a l’hivern)

Alimentació:

És granívor. S’alimenta de llavors, glans, i també de petits insectes (pulgons, larves)

Reproducció:

La femella fa el niu, en els arbres de parcs i jardins, amb molses, herbes, arrels. Pon de 3 a 5 ous, que són incubats gairebé només per la femella durant uns 14 dies. Els pollets deixen el niu i comencen a volar 15 dies després d’haver nascut.

Lloc d’observació:

Serra de Galliners i Can Fonollet, però també als parcs i jardins privats. A l’hivern fa estols nombrosos als prats de Can Poncic. A la primavera se’l por sentir cantar des de les teulades i antenes de televisió.


 

Per a més informació referent a aquesta espècie fer clic Aqui

Consulta Més Aus