Gavià de potes grogues


Gavià de potes grogues      català Gaviota argentéa      Castella
Yellow-legged gull                Anglès Kaio hauskara            Basco

Descripció: Gavina argentat

Classificació:

Gavià argentat (Larus michaellis)

Ordre Charadriiformes; família Laridae

Longitud:

58-68 cms.

Envergadura:

E 140-155 cms.

Pes:

800-1500 grs.

Identificació:

Esquena de color blau-gris i puntes de les ales negres amb taques blanques. Cap i parts inferiors blanques. Potes grogues. Bec gruixut groc amb una taca arrodonida a la punta. Els joves tenen un plomatge grisenc i terrós, com brut, que evoluciona al plomatge adult, assolit als 4 anys d’edat.

Distribució:

Sedentària al sud d’Europa (àrea mediterrània) i migradora al nord d’Àfrica, on passa l’hivern marxant cap a les seves àrees de reproducció a l’est d’Europa o centre d’Asia.

Hàbitat:

Gregària. S’ha adaptat als habitats humans i es troba a grans ciutats, costes i ports marítims, rius, estanys, deltes i sovinteja els abocadors de deixalles.

Alimentació:

Molt oportunista i agresiva, ataca d’altres aus que es troben ferides o febles. S’alimenta de deixalles de les activitats de pesca, restes òrganiques dels abocadors, petits mamífers, rosegadors, peixos, crustacis, mol·luscos, amfibis i rèptils i insectes.

Reproducció:

És colonial, arribant a un nombre de 8000 parelles per colonia. Fa el niu en un forat del terra, en aiguamolls, deltes, illots, o roques en el mar amb vegetació, on pon 3 ous, incubats per la parella durant 26 a 29 dies. Els pollets deixen el niu a les 6 setmanes d’haver nascut.

Lloc d’observació:

Zones obertes al voltant de la riera de la Betzuca i en alguns patis de les escoles.

 

Per a més informació referent a aquesta espècie fer clic aqui

Consulta Més Aus