Hortolà


Hortolà                          català Escribano hortelano        Castella
Ortolan Bunting           Anglès Miarritza                            Basco

Descripcióhortelá Verde

Classificació:

Hortolà (Emberiza Hortulana)

Ordre Passeriformes; família Emberizidae

Longitud:

15-17 cm

Envergadura:

22-26 cm

Identificació

Mida mitjana, amb la gola i l’anell ocular grocs, que presenta en tots els plomatges una característica bigotera també groga, en tant que el mantell i les ales, marró-grisenques, apareixen sempre profusament llistades de marró fosc.

Distribució:

El hortolà es distribueix per les regions temperades d’Europa i Àsia occidental fins al sud d’Escandinàvia en el seu límit septentrional i les penínsules mediterrànies en el meridional. Per l’est s’estén fins al centre del continent asiàtic.

Hàbitat:

Encara que pot aparèixer en diversos ambients -des del nivell del mar fins als 2.400 metres d’altitud als Pirineus (a Sierra Nevada es restringeix a les àrees més elevades) -, prefereix zones de mitja muntanya amb espais oberts on hi hagi alguns arbrets o arbustos com ginestes.

Alimentació:

Aquesta espècie s’alimenta a terra, principalment d’invertebrats, com llagostes, grills, aranyes, formigues, escarabats

Reproducció:

El període reproductor del hortolà, que dóna començament a finals de maig per concloure a mitjan juliol, la incubació que dura entre 11 i 13 dies- va a càrrec de la femella. En l’alimentació dels pollastres també participa el mascle, encara que la femella inverteix més esforç en la tasca. Aquesta etapa sol prolongar entre 10 i 14 dies, transcorreguts els quals els pollastres abandonen el niu, si bé depenen dels seus progenitors almenys una setmana més fins a aconseguir la independència.

Lloc d’observació:

Molt rar, en migració


 

Per a més informació referent a aquesta espècie fer clic aquí

Consulta Més Aus