Òliba


Òliba                                   català Lechuza común                      Castella
Barn owl                             Anglès Hontza zuria                            Basco

Descripció Òliba

Classificació:

Òliba     (Tyto alba)

Ordre Strigiformes; família Tytonidae

Longitud:

29-44 cm

Envergadura:

80-95 cm

Pes:

Mascle 550 gr; femella 600 gr

Les parts superiors són grises amb tonalitats ataronjades. Parts inferiors de color blanc crema. Cap pla i arrodonit amb discos facials enfonsats de color blanc i ulls negres. Potes cobertes de plomes.

Distribució:

Cosmopolita. Sedentària a Europa, no és present en els països escandinaus. Àfrica (menys les àrees saharianes), sud d’Asia, Oceània, Amèrica del Nord, Centre i Sud. Força varietat intraespecifica. S’han descrit unes 28 subespècies.

Hàbitat:

Associada als habitats humans, viu en graners, estables, cementiris, campanaris d’església, runes, cases abandonades, on passen el dia, tot evitant la llum diurna. Surten a caçar de nit.

Alimentació:

Petits mamífers com rates, ratolins, conills, llebres. També rèptils i amfibis, peixos i insectes (saltarel·les, escarabats, papallones i tinyes).

Reproducció:

Fa el niu en forats naturals d’arbres, o de construccions humanes, on pon de 4 a 7 ous, que són incubats durant 29 a 34 dies. Els pollets deixen el niu entre 7 a 10 setmanes després de néixer, però continuen amb els progenitors durant unes 6 setmanes més.

Lloc d’observació:

Al voltant de les masies, encara existents a la part baixa de la Serra de Galliners. Cada cop és menys present.


 

Per a més informació referent a aquesta espècie fer clic Aquí

Consulta Més Aus