Oreneta cuablanca


Oreneta cuablanca                    català Avión común                                 Castella
House martin                             Anglès Enara azpizuri                               Basco

DescripcióOreneta cuablanca

Classificació:

Oreneta cuablanca  (Delichon urbicum)

Ordre Passeriformes; família Hirundinidae

Longitud:

13-14 cm

Envergadura:

28 cm

Pes:

16-23 gr

Identificació:

Cap i parts superior blau-negre metàl·lic, amb el carpó i part de la cua blanques. Les galtes i les parts inferiors són blanques. La cua no és tan aforquillada com la de l’oreneta comuna ni té taques blanques.

Distribició:

Migradora. Europa, nord i centre d’Asia, on arriba els mesos de març i abril provinent del centre i sud d’Africa, on torna el mes de setembre o octubre per passar l’hivern.

Hàbitat:

Molt a prop dels habitats humans, es troba en pobles, ciutats, al voltant d’infraestructures humanes, on fa nius. Tambe camps i espais humits, on s’alimenta.

Alimentació:

Insectes, que caça en vol. Tan l’oreneta comuna com la cuablanca són grans col·laboradors de l’home en el control natural de les plagues d’insectes a la primavera i l’estiu.

Reproducció:

Fa el niu en cases i edifics, ponts, estructures, amb fang i herbes seques, en forma de mitja esfera amb un forat a la part superior, tocat al sostre. Pon de 4 a 5 ous, incubats per la parella durant uns 15 dies. Els pollets deixen el niu a les 3 setmanes de néixer.

Lloc d’observació:

Es troben a les façanes d’edificis d’alguns carrers del poble. El grup nidificant més nombrós es troba a la Plaça del Doctor Relat de Sant Quirze del Vallès.


 

Per a més informació referent a aquesta espècie fer clic Aquí

Consulta Més Aus