Xoriguer comú


Xoriguer comú                  català Cernícalo vulgar                   Castella
Common Kestre              lAnglès Belatz gorria                         Basco

DescripcióXoriguer comú

Classificació:

Xoriguer comú  (Falco tinnunculus)

Ordre Falconiformes; família Falconidae

Longitud:

L 32-40 cm

Envergadura

E 80 cm

Pes:

macle 135-250 gr. ; femella 150-310 gr

Identificació:

Ales punxagudes, cua llarga amb una ampla franja negra. Dimorfisme sexual. El mascle té el cap blau-gris, esquena marró vermellós amb taques negres. Pit i ventre ocre amb taques negres. La femella té una coloració mes apagada amb tons marrons vermellos amb franjes negres.

Distribució:

Sedentari al centre i sud d’Europa i Àfrica, llevat de l’àrea del Sahara. És migrador al nord d’Europa i Asia. Les poblacions asiàtiques passen l´hivern al sud ( India i Indoxina).

Hàbitat:

Molt variable. Gran capacitat d’adaptació. Es troba en cingleres, camps amb arbres, pastures, estepes, àrees boscosos, pobles i fins i tot als voltants de grans ciutats.

Alimentació:

Ocells petit, rosegadors, rèptils, insectes. Per caçar guaita les seves captures cernint-se, mantenint-se suspés a l’aire amb moviments persistents de les ales.

Reproducció:

No fa niu. Ponen de 4 a 5 ous en lleixes d’edificis, nius abandonats d’altres ocells o forats en el terra. Són incubats durant 30 dies per la femella. Un mes després de néixer deixen el niu i comencen a volar.

Lloc d’observació:

A la Serra de Galliners, zona de Can Vinyals, als prats de Can Poncic, Can Fonollet i fins i tot al voltant de zones urbanes.


 

Per a més informació referent a aquesta espècie fer clic Aquí

Consulta Més Aus