Rèptils


ASPECTES GENERALS DEL RÈPTILS

– Els rèptils es varen originar a partir dels amfibis a l’era Primària. Foren dominants a l’era Secundària i van reduir el seu poder a l’era Terciària, moment en que començaren a dominar els mamífers. Els ocells i els mamífers provenen dels rèptils.

– Són vertebrats de quatre potes, amb una pell coberta d’una capa gruixuda i seca, desproveïda de glandules. Aquesta capa és composta d’escates epidèrmiques, dures i rígides que es renoven periòdicament i que impermeabilitzen la pell, reduïnt la transpiració i evitant la perdua d’humitat. Aixó fa, a diferència del amfibis, que no pugui haver un intercanvi gasós ni hídric, obligant-los a disposar d’un sistema respiratori amb pulmons totalment funcionals.

– Els adults viuen independentment de l’aigua, per això no li cal ambients humits (tal com necessiten els amfibis) i els ha permès conquerir hàbitats prou secs com els deserts o les àrides estepes. Per tant la seva vida i reproducció té lloc al terra, tot i que els adults, sovint, tornen a l’aigua.

– Per afavorir aquesta adaptació a ambients secs, disponsen d’una regulació hídrica mitjançant el ronyó, amb l’eliminació d’un tipus d’orina semisòlida amb àcid úric.

– La manca de termoregulació fa que, en les zones de canvis estacionals contratats, hagin de reduir la seva activitat, passant a un estadi d’hivernació.

– Són preferentment carnívors, però també fitofàgs. Disposen de dents petites i còniques. No masteguen les seves preses, fan servir aquestes dents per agafar-les i després les ingereixen senseres, sense triturar.

– La reproducció es fa mitjançant fecundació interna amb òvuls que tenen un vitel·lus nutritius, i els permet un desenvolupament embrionari directe, dins del propi ou (ous amniotes), sense que calgui una fase de larva de vida lliure.


 

FONTS CONSULTADES

” Història Natural dels Països Catalans “. Vol 13. Amfibis, rèptils i mamífers . Enciclòpedia Catalana. Barcelona 1987.

” Atlas dels amfibis i rèptils de Catalunya i Andorra “. Gustavo A. LLorente, Albert Montori, Xavier Santos, Miguel A. Carretero. Edicions El Brau. Barcelona 1995.

” Anfibios y reptiles ” . Juan Manuel Pleguezuelos y Mónica Feriche. Libros de la Estella. Diputación de Granada. Granada 2003.

” Reptiles españoles” . Alfredo Salvador y Juan Manuel Pleguezuelos. Canseco Editores. Talavera de la Reina 2002.

” Rios, lagos, lagunas i marismas ” . H Blume. Madrid 2003.


 

WEBS RECOMANADES

http://www.herp.it/

http://www.herpetologica.es/