Gavina vulgar


GAVINA VULGAR             català GAVIOTA COMUN                Castella
BLACK-HEADE GULL     Anglès ANTXETA MOKOGORRIA      Basco

DescripcióGavina vulgar

Classificació:

GAVINA VULGAR (Chroicocephalus ridibundus)

Ordre Charadriiformes; Família Laridae

Longitud:

37-43 cms.

Envergadura:

E 95-110 cms.

Pes:

195-325 grs.

Identificació:

Esquena grisenca. Clatell i parts inferiors blanques. El cap és blanc amb una o dues taques negres a l’hivern i en els joves i de color marró xocolata en els adults a l’època reproductora. Potes i bec de color vermell vinós.

Distribucio:

Migradora. Passa l’hivern al sud d’Europa, nord i centre d’Àfrica i sud d’Asia. Cap el mes de març marxa cap al nord d’Europa i Asia per reproduir-se tornant al seus lloc d’hivernada el mes de setembre. En el centre d’Europa hi ha poblacions sedentàries.

Hàbitat:

A l’hivern ocupa espais humits d’aigua dolça i salada (estanys, llacunes, aiguamolls, costes, deltes), prats inundats i arrossars. A la primavera, època de reproducció, només es troba en espais humits d’aigua dolça.

Alimentació:

Insectes (aquàtics i terrestres), llombrius, crancs, invertebrats marins. Segueixen els tractors quan llauren la terra, a la recerca de les llombrius i d’altres invertebrats que apareixen al sol.

Reproducció:

És colonial. Fa el niu al terra, amb una base de canyes seques, on pon de 2 a 4 ous, que són incubats per la parella durant 22 a 26 dies. Els pollets comencen a cercar aliments uns 20 dies després d’haver nascut.

Lloc d’observació:

A l’hivern a la part més baixa de la riera de la Betzuca, a prop de l’autopista.


 

Per a més informació referent a aquesta espècie fer clic aqui

Consulta Més Aus